Bæredygtige & miljøvenlige tekstiler

Hvilke tekstiler er bæredygtige? 

En af 2020 helt store miljøsyndere er hele verdens tekstil produktion. Vi mennesker har alle sammen brug for tekstiler i form af hverdagstøj der skal holde os varme, hviskestykker til at tørre vores service af med, sengetøj til at sove i og meget mere. Alle mennesker på jordkloden bruger tekstiler hver eneste dag. Men er vi overhovedet klar over hvor meget spildevand og energi vi bruger på at producere disse tekstiler? 

Tekstiler bæredygtige GOTS

Tekstilindustrien

Tekstilindustrien som vi kender den, er ikke ligeså simpel som mange af os lige går og tro. Den udgør nemlig en lang og meget kompleks produktionskæde der trækker sig over flere led. Tekstilindustrien eller branchen, er nemlig domineret af små og mellemstore produktionsvirksomheder og består af en lang række underleverandører, der dækker hele forsyningskæden lige fra produktion af råvarer (regenererede og syntetiske fibre) over halvfabrikata (fx garner, strikkede og vævede stoffer) til de færdige produkter (håndklæder, bademåtter, badkåber og bruseforhæng til industrielt brug).

Disse produktioner er dem som man taler om når man snakker om miljøpåvirkning. Det er primært de såkaldte vådbehandlings processer (forbehandling, farvning, trykning og efterbehandling), som oftest giver anledning til væsentlige miljøpåvirkninger med mindre at produktionen er foregået på miljøvenlig vis, som f.eks. GOTS certificeret produkt, hvilket jeg vil komme ind på senere. 

Håndklæder bærdygtig miljøvenlig GOTS

Miljøpåvirkninger

De væsentligste miljøpåvirkninger fra tekstilbranchen er som tidligere beskrevet, resultatet af vådbehandlinger som er den store mængde af udledt spildevand og indholdet af miljøskadelige stoffer i spildevandet (Disse stoffer vil vi gerne undgå!). Andre super vigtige miljøpåvirkninger, som også er skadelige for kloden og samfundet er energiforbrug (el og varme), kemikalieforbrug, luftemission, affald og indenfor visse produktionsprocesser lugtgener. Nedenunder i afsnittet forbehandling har jeg listet en lang række har de faktorer som er med til at udlede de miljøskadelige stoffer. 

Forbehandling

 • Organisk stof (COD)
 • Sporstoffer fra pesticider (ved forbehandling af uld og bomuld)
 • Spindeolier fra spinding af garn
 • Nåleolier fra strikning og vævning
 • Rester af stivelsesbaseret eller syntetisk slette (for vævede stoffer)
 • PAH’er (polyaromatiske hydrocarboner) fra rester af spinde- og nåleolier og andre hjælpestoffer
 • Biocider fra rester af forskellige hjælpestoffer fra tidligere processer

Farvning

 • Udledning af rester af farvestoffer
 • Dispergeringsstoffer
 • Anti-skum midler
 • Syreneutraliserende stoffer (alkali)
 • Salte
 • Oxiderende stoffer

Tryk

 • Energiforbrug til mekaniske processer samt til tørring af tekstilet og mellemtørring af trykfarverne
 • Udledning af rester af farvestoffer eller pigmenter
 • Udledning af organiske opløsningsmidler ved tørring

Efterbehandling

 • Udledning af organiske stoffer
 • Udledning af svært bionedbrydelige og/eller toksiske stoffer, som er brugt i efterbehandlingen
 • Udledning af rester af bromerede flammehæmmere, som er brugt ved produktion af brandhæmmende tekstiler
 • Luftemission fra tørreprocessen
 • Lugt fra tørreprocessen

Men hvad skal du så købe af tekstiler? 

GOTS - Global Organic Textile Standard

Men frygt ej, der er stadig massere af bæredytige og miljøvenlige tekstilproduktioner at finde, hvis man ved hvad man skal lede efter. Ef af de mest accepterede certificeringer som der bliver givet er GOTS certificeringen. GOTS står for Global Organic Textile Standard, og er, hvis du spørger os, det helt rette at gå efter hvis man ønsker at rede jordkloden og samtidig sørger for gode arbejdsforhold for dem som producere produkterne. 

GOTS certificeret produkter
Et stort skridt er at sige farvel til konventionel bomuld og at udvikle nye tekstiler
i GOTS-certificeret bomuld. Oslo håndklædesortimentet og Oslo Badekåberne bærer Global Organic Textile Standard (GOTS) etiket. Dette betyder, at tekstilets
fibre stammer fra organisk landbrug. Ingen skadelige eller kræftfremkaldende
stoffer bliver anvendt i produktionsprocessen. En bæredygtighedsplan
udarbejdes, med opmærksomhed på affaldshåndtering, vand og energi
forbrug. Fra et socialt synspunkt holder denne etiket øje med arbejdsforholdene
også inden for tekstilbehandling. Blandt andet de sociale kriterier for
Tekstilforarbejdning inkluderer et forbud mod børnearbejde, sikkert og hygiejnisk arbejde forhold, fysisk misbrug eller andre former for trusler.

Se videon om GOTS her: 

 

GOTS certificerede produkter hos HeFe - House of Brands 

Hos HeFe - House of Brands har vi valgt ligge et stort fokus på at hjælpe miljøet og jordklodens bæredygtighed, så godt som muligt. Vi har derfor valgt at distribuere en masse produkter, som er miljøvenlige og pakker altid vores vare i miljøvenlig emballage. Her vil jeg lave en liste over nogle af vores populære GOTS certificerede produkter som kan købes i vores webshop.  

OSLO badekåben (GOTS)

Miljøvenlig og bæredygtig badekåbe GOTS

OSLO badekåben er en økologiske morgenkåbe som er produceret og designet af Aquanova. Badekåben er produceret efter GOTS certificering hvilket gør denne morgenkåbe til bæredygtig, økologisk og miljøvenlig. OSLO badekåben er lavet i 100% GOTS bomuld, hvilket danner rammer for en komfortabel morgenkåbe, der øger komforten og velværet efter et langt og varmt bad eller ved afslapning i weekenderne. Se produktet her.

OSLO håndklæde (GOTS)

GOTS håndklæder bæredygtig og miljøvenlig

Oslo håndklæderne er produceret og designet af Belgiske Aquanova, som igennem mange år i tekstilbranchen, har skabt sig et stort kendskab til produktion af tekstiler. Aquanova er kendt for at lave nogen af de bedste håndklæder i verden, og de har med dette håndklæde sat stort fokus på bæredygtighed og på at skåne miljøet, hvilket også afspejler sig i håndklædets GOTS certificering. Se produktet her.

Per bademåtte (GOTS)

Miljøvenlig, bæredygtig bademåtte GOTS

Per bademåtte er en flot og elegant badmåtte fra Aquanova, i et stilrent design. Bademåtten er lavet i 100% GOTS økologisk bomuld, som betyder at måtten er økologisk og produceret på miljøvenlig vis. Træd ud på denne lækre bademåtte fra Aquanova, efter et langt og dejligt bad. Bademåtten er lavet i høj kvalitet og er en luksus for dine fødder at træde ud på. Se produktet her.


Din kommentar er nu offtentlig!


 • Kasper

  Interessant og tankevækkende! Virkelig godt indslag som inspirere mig til at købe mere bæredygtige og miljøvenlige artikler! Der er vidst ingen tvivl om at GOTS certificering er vejen frem, hvid vores Sociodemografiske verdensproblemer samt miljøskadelige problemer skal løses. Tak her fra :)


Skriv en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


Du vil måske også kunne lide

Se alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post